En el bolsillo de… Jordi BorràsA la butxaca de… Jordi Borràs

Jordi Borràs

¿Quién eres y a qué te dedicas?

Soy ilustrador y fotoperiodista. Actualmente compagino profesionalmente ambas disciplinas –ilustración y fotografía–, especializado en temas sociales. He publicado ilustraciones en una gran variedad de editoriales y revistas, siendo autor y coautor de varios títulos ilustrados. Colaboro como fotoperiodista freelance en NacióDigital.cat, Setmanari Directa o la agencia Demotix, entre otras. Actualmente también coordino la fotografía y la ilustración del digital de periodismo de investigación Crític. En el campo de la fotografía destaca la edición de mi primer libro el pasado 2013, Warcelona, una història de violència.

¿Qué dispositivos móviles usas?

Un iPhone5C y un iPad mini. El móvil es lo que más uso; hoy en día un aparato de estos es más versátil que un PC de hace diez años. Con él puedes hacer prácticamente de todo, a mí me va muy bien para enviar y editar fotografías cuando no tengo el ordenador a mano. El iPad lo tengo desde hace poco y todavía me estoy adaptando. Es una buena alternativa para editar fotografías -con el móvil se hace muy pesado-, y hay veces que es mejor no cargar con el ordenador.

¿Cuáles son tus apps imprescindibles? ¿Por qué?

La principal aplicación, sin la cual no podría trabajar con la misma agilidad que lo hago ahora es la EOS Remote. Tengo que decir, sin embargo, que es una aplicación vinculada a la cámara que utilizo para trabajar, una Canon EOS 6D. Con este modelo de cámara y esta aplicación gratuita (pero que sólo funciona con cámaras EOS remote) me puedo pasar las fotos de la cámara al móvil en cuestión de segundos: sin necesidad de cable, tarjetas WiFi u otros dispositivos. La cámara crea una red WiFi propia y a través de un dispositivo (móvil, tablet, ordenador) las puedes transferir al momento.

Para editar fotografías también uso Photogene 2 y Filterstorm. Las dos son de pago, pero valen la pena. Photogene es bastante ágil y Filterstorm es muy completa, hasta el punto que puedes editar archivos RAW con el teléfono móvil. También uso una versión app de Lightroom, el programa de Adobe de retoque fotográfico. Por otro lado, y pasando al otro terreno donde me muevo profesionalmente (ilustración/grafismo) hay una app muy útil que me permite saber con qué tipografía está hecho un diseño. Se trata de WhatTheFont, que a través de una captura o una foto y un potente archivo tipográfico, te muestra posibles tipografías similares a la que le has transmitido. Acostumbra a acertar bastante, es una herramienta muy útil.Jordi Borràs

Qui ets i a què et dediques?

Sóc il·lustrador i fotoperiodista. Actualment compagino professionalment totes dues disciplines –il·lustració i fotografia–, especialitzat en qüestions socials. He publicat il·lustracions a una gran varietat d’editorials i revistes, sent autor i coautor de diversos títols il·lustrats i col·laboro com a fotoperiodista freelance a NacióDigital.cat, el Setmanari Directa o l’agència Demotix, entre altres. Actualment també coordino la fotografia i la il·lustració del digital de periodisme d’investigació Crític. En el camp de la fotografia destaca l’edició del meu primer llibre el passat 2013, Warcelona, una història de violència.

Quins dispositius mòbils fas servir?

Un iPhone5C i un iPad mini. El mòbil és el que més faig servir, avui en dia un aparell d’aquests és més versàtil que un PC de fa deu anys. Hi pots fer pràcticament de tot, a mi em va molt bé per enviar i editar fotografies quan no tinc l’ordinador a l’abast. L’iPad el tinc de fa poc i encara m’hi estic adaptant. És una bona alternativa per editar fotografies, ja que amb el mòbil es fa molt pesat, i hi ha vegades que és millor no carregar amb l’ordinador.

Quines són les teves apps imprescindibles? Per què?

La principal aplicació, sense la qual no podria treballar amb la mateixa agilitat que ho faig ara és la EOS Remote. Cal dir, però, que és una app lligada a la càmera que faig servir, una Canon EOS 6D. Amb aquest model de càmera i aquesta aplicació gratuïta (només funciona amb càmeres EOS remote) em puc transmetre les fotografies de la càmera al mòbil en qüestió de segons: sense necessitat de cable, targetes wifi o altres dispositius. La càmera crea una xarxa WiFi pròpia i a través d’un dispositiu (mòbil, tablet, ordinador) la pots transferir al moment.

Per a editar fotografies també faig servir Photogene 2 i Filterstorm. Les dues són de pagament, però valen la pena. Photogene és bastant àgil i Filterstorm és molt complerta, fins al punt que pots editar arxius RAW amb un telèfon mòbil. També disposo d’una versió app de Lightroom, el programa d’Adobe de retoc fotogràfic. Per altra banda, i seguint l’altre terreny on em moc professionalment (il·lustració/grafisme) hi ha una app molt útil que em permet saber amb quina tipografia està fet un disseny. Es tracta de l’app WhatTheFont, que a través d’una captura o una foto i un potent arxiu tipogràfic, et mostra possibles tipografies similars a la que li has transmès. Acostuma a ser força exacte, és una eina molt útil.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.