¿Cuánto necesitamos para comunicar una noticia? ¿Cuál es su mínima expresión? ¿Es un tuit demasiado largo? Nuevos medios como Circa, Breaking News o Yahoo News Digest llevan tiempo diseccionando las noticias para servirlas del modo más digerible en la pequeña pantalla del móvil.
Circa, por ejemplo, ha hecho del párrafo, una fotografía, un gráfico o una cita (por poner algunos ejemplos) las unidades básicas sobre las que construye (y actualiza) una noticia. A golpe de scroll con el dedo sobre la pantalla, el usuario se va desplazando por estas unidades (1), que pueden ser consumidas perfectamente de forma aislada y completadas con enlaces e información relacionada (2).
Una de las ventajas de componer las noticias así es que estos átomos informativos pueden ser fácilmente reordenados o reutilizados en otros artículos más largos, como si fueran las piezas de un Meccano.
En Breaking News apuestan por una unidad básica muy parecida al tuit, aunque sin las limitaciones (o las virtudes) de los 140 caracteres. Pulsando sobre un titular (1), el usuario puede ver otras píldoras informativas sobre el mismo tema (3), o bien suscribirse (2) para empezar a recibir una alerta cada vez que se produzca una novedad. (Más sobre Breaking News)
Ante la avalancha informativa, Yahoo News Digest destaca por proponer el resumen como unidad informativa, ahorrándole al usario la tarea de tener que visitar tres, cuatro o más fuentes para completar una misma información. Al resumen -normalmente un par de párrafos y alguna cita- se le añaden elementos multimedia (fotogalerías, gráficos, vídeos…) y enlaces complementarios, contenido que puede consumirse perfectamente de forma aislada. (Más sobre Yahoo News Digest)
En la misma línea que Yahoo News Digest trabajaba el interesante (pero finiquitado) Evening Edition, una propuesta pensada para ser leída en el móvil de vuelta a casa desde el trabajo.
La búsqueda de este átomo informativo, la mínima expresión informativa, puede renovar su impulso con el (presumible) auge de wearables como el Apple Watch. Si la pantalla de un móvil ya supone un quebradero de cabeza para el periodismo (usuarios distraídos, infieles, que saltan de aplicación en aplicación), el mínimo display de un reloj va a demandar mucho más que conseguir un buen titular que quepa en 140 caracteres. Tanto es así que a algunos el átomo informativo les parece demasiado grande, y hablan ya de unidades “subatómicas” de información.
Fuentes y enlaces relacionados
– The atomic Unit of News – Interesante conversación en Branch en la que participa David Cohn, jefe de contenidos en Circa.
– How Circa breaks down the news into ‘atomic units’
– Wearables could make the “glance” a new subatomic unit of newsQuant necessitem per comunicar una notícia? Quina és la seva mínima expressió? És un tuit massa llarg? Nous mitjans com Circa, Breaking News o Yahoo News Digest porten temps disseccionant les notícies per servir-les de la manera més digerible en la petita pantalla del mòbil.
Circa, per exemple, ha fet del paràgraf, una fotografia, un gràfic o una cita (per posar alguns exemples) les unitats bàsiques sobre les quals construeix (i actualitza) una notícia. A cop d’scroll amb el dit sobre la pantalla, l’usuari es va desplaçant per aquestes unitats (1), que poden ser consumides perfectament de forma aïllada i completades amb enllaços i informació relacionada (2).
Un dels avantatges de compondre les notícies així és que aquests àtoms informatius poden ser fàcilment reordenats o reutilitzats en altres articles més llargs, com si fossin les peces d’un Meccano.
A Breaking News aposten per una unitat bàsica molt semblant al tuit, encara que sense les limitacions (o les virtuts) dels 140 caràcters. Tocant sobre un titular (1), l’usuari pot veure altres píndoles informatives sobre el mateix tema (3), o bé subscriure’s (2) per començar a rebre una alerta cada vegada que es produeixi una novetat. (Més sobre Breaking News)
Davant el devessall informatiu, Yahoo News Digest destaca per proposar el resum com a unitat informativa, estalviant-li a l’usuari la tasca d’haver de visitar tres, quatre o més fonts per completar una mateixa informació. Al resum -normalment un parell de paràgrafs i alguna cita- se li afegeixen elements multimèdia (galeries de fotos, gràfics, vídeos…) i enllaços complementaris, contingut que pot consumir-se perfectament de forma aïllada. (Més sobre Yahoo News Digest)
En la mateixa línia que Yahoo News Digest treballava l’interessant (però desaparegut) Evening Edition, una proposta pensada per ser llegida en el mòbil de tornada a casa des del treball.
La cerca d’aquest àtom informatiu, la mínima expressió informativa, pot renovar el seu impuls amb l’auge de wearables com el Apple Watch. Si la pantalla d’un mòbil ja suposa un maldecap per al periodisme (usuaris distrets, infidels, que salten d’aplicació en aplicació), el mínim display d’un rellotge demanarà molt més que aconseguir un bon titular que càpiga en 140 caràcters. Tant és així, que per a alguns l’àtom informatiu és massa gran, i parlen ja d’unitats “subatòmiques” d’informació.
Fuentes i enllaços relacionats
– The atomic Unit of News – Interessant conversa a Branch en la qual participa David Cohn, cap de continguts de Circa.
– How Circa breaks down the news into ‘atomic units’
– Wearables could make the “glance” a new subatomic unit of news
Pingback: Los ataques terroristas de París, narrados en 7 segundos | jordi flamarich