Experto del mes en apps4BCNExpert del mes a apps4BCN

A4BCN LogoEl equipo de apps4BCN me ha nombrado experto del mes este julio de 2014, motivo por el cual me han hecho una breve entrevista para conocer mi opinión sobre el impacto que las apps móviles estan teniendo sobre la forma en que nos comunicamos, qué debe tener una app para conseguir el éxito o cómo veo el sector de aquí cinco años.

Apps4BCN es un portal promovido por el Ayuntamiento de Barcelona en el que se recoge una selección de apps a partir de la valoración de un equipo de expertos. Llevo colaborando con ellos desde la puesta en marcha del portal (aquí puedes ver mi ficha de experto en apps4BCN y la lista de aplicaciones que he valorado hasta la fecha).

Puedes leer la entrevista aquí (el original está disponible sólo en catalán, pero si quieres puedes leer esta traducción automática al castellano).A4BCN LogoL’equip d’apps4BCN m’ha nomenat expert del mes aquest juliol de 2014, motiu pel qual m’han fet una breu entrevista per conèixer la meva opinió sobre l’impacte que les apps mòbils estan tenint sobre la forma en què ens comuniquem, què ha de tenir una app per aconseguir l’èxit o com veig el sector de les apps d’aquí cinc anys.

Apps4BCN és un portal promogut per l’Ajuntament de Barcelona on es pot trobar una selecció d’apps a partir de la valoració d’un equip d’experts. Porto col·laborant amb ells des de l’engegada del portal (aquí pots veure la meva fitxa d’expert en apps4BCN i la llista d’aplicacions que he valorat fins avui).

Us deixo amb les dues primeres preguntes de l’entrevista. Podeu llegir la resta al blog d’apps4BCN.

Com a periodista i expert en comunicació digital, què aporten les apps en la manera en com es comuniquen les persones i les marques?

Les apps han obert noves vies de comunicació, més riques i dinàmiques. Per exemple: el que abans ens dèiem amb un simple SMS s’ha transformat ara en una interminable conversa de xat a la que hi afegim fotografies, vídeos… Fins i tot hem après a expressar els nostres sentiments amb emoticones! Crec que els dispositius mòbils ens fan sentir més a prop de les persones que estimem, com si els portéssim sempre a la butxaca amb nosaltres.

Pel que fa a les marques, les apps són una magnífica manera de relacionar-se amb els seus clients i usuaris, oferint-los informació i serveis. En aquest sentit, és important que una app de marca vagi més enllà del simple fet promocional, i aporti valor afegit a l’usuari.

També ets especialista en continguts per a dispositius mòbils, quines serien, en la teva opinió, les claus perquè una app tingui èxit?

Al parlar de continguts per a dispositius mòbils hem de tenir en compte que estem davant d’una nova plataforma, on la relació de l’usuari amb els continguts està molt marcada pels diferents contextos d’ús del dispositiu (mentre espera el bus, al sofà de casa, una ullada ràpida a l’ascensor…).

Per tant, el primer ingredient per a l’èxit d’una app és que tingui molt en compte en quin context serà utilitzada, quins usos li donaran els seus usuaris. En segon lloc, hem d’aconseguir alliberar-nos de la forta influència que té encara la web tradicional (la que consultem a l’ordinador) sobre el llenguatge narratiu als dispositius mòbils. La interacció de l’usuari amb un dispositiu tàctil no té res a veure amb l’experiència davant un teclat i un ratolí i, per aquest motiu, encara hem de fer molta feina explorant noves formes de narrativa, adaptades a les característiques de la plataforma.

Finalment, el tercer ingredient té a veure amb la recompensa que obté l’usuari fent servir la nostra app, i que farà que la torni a fer servir una vegada i una altra. Aquesta recompensa pot adoptar moltes formes, depenent del tipus d’aplicació. Segur que hi ha molts més ingredients per l’èxit d’una app (a part d’una bona dosi de sort), però aquest són per a mi els tres bàsics.

(Seguir llegint l’entrevista…)

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.